Rabu, 18 Julai 2012

shila dah jadi mummy ;) alhamdulillah

Assalamualaikum


aiyoooooo..ketar2 jari jemari ni nk menaip menghadap laptop...hehehe..bz?yeee bz ngan perut yg menbesar boolattt ari tu..

alhamdulillah shila dah selamat bersalin puteri sulung..

before tu mai shila cite sikit2..ehem2..mcm novel pulakkkkk..haha

due baby : 21 july 2012 ( 1st ramadhan) tapi shila 37week dah bersalin..ouhhh! awal 3 minggu dari tarikh jangkaan

pada 3 july shila ada postkn status ni kt fb ;)



tapi x sangka shila masuk hospital lebih awal..5 july jam 4.30am (sempat tgk jam)..haha...
shila ni biasa mengadung mmg akn bgn pg byk kali p toilet jeee..

pagi tu bila bgn je dari katil..ada something yg mengalir di kaki..shila tgk tp x berapa nampak sbb shila just buka lampu ala2 romentik je bila tidoo..so buka lmpu toilet..ha???darah!

INFO : tanda2 bersalin

1. keluar darah
2. keluar air ketuban
3. sakit pinggang or perut mengeras

bile dah tgk darah tu shila cpt2 p dptkan husband..ckp darah!..wahhh husband shila panik gileee..2nd time tgk dia mcm tu..hehe.. 1st time dulu time nk angkat nikah..husband ckp,mcm ni yg?nk p hspital?
ye mmg nk p hspital tp tgu jap la sbb shila x rasa sakit langsung just keluar tanda darah je maksud bakal bersalin x lama lagi...

husband shila col mama..cehhhwahhh...padahal 1 umah ni..siap main col2..hehehe..mama dtg bilik shila..lawaknya suami shila time ni..suami shila tanya shila " ayg nk pakai t-shirthirt ke kemeja?" hahahaha..lawaklah..nk jadi daddy lah kata...!tp time ni shila x sakit lg..hehe..sementara siap2 semuia..dah kol 5 lebih alang2 tu tunggu je lah subuh..pas mama n husban solat subuh baru gerak ke hospital..

smp hospital p kat wat kecemasan,terus dibawak le labour room..tp shila x rasa sakit pun..check semua ok..jln pun x buka lagi so kene tahan wad..

kesian family shila semua bermlm di kerusi hospital.. ;(

shila duk dgr org cite kalo nk cpt bersalin p jln2 jeee...shila pun lemas la duk hospital lama2..shila masuk wad bukannnya tuk baring duduk2 je..so shila pun p lah jln ke hulu ke hilir nk bg cepat bersalin...

kol 3.45am shila tgk jam..ha da start da sakit2 pinggang sikit2..bby pun dah start mengeras je..shila duk jln2 je kt wad..

mama kata kalo sakit sgt selalukn p mandi basuh kepala hilang sikit sakit..kol 4pg shila mandi..kol 6pg shila p mandi lg..lege sikit..tp still berjln2..smp 6.30am pesakit2 dah mule bgn..kakak yg ada dekat ngan katil shila tanya,dik dah berapa cm? shila tetibe nenggis!! hahaha..semlm 1 cm..tp ni da sakit da..kakak tu da 4 hari kat hospital 2cm je..ank 1st..tp duk baring atas katil je..

kol 9 lebih dokte2 akn dtg check pesakit shila dah x de daya da..dokte dtg shila dah duk mengiring sebelah kiri je..kire dokte tgk..dah 5cm..go labour room..kol 10.55am shila masuk labour room jam 11.50am jam hasbund 11.54am jam hspital..bby gul selamat dilahirkan..syukur alhamdulillah

time shila nk masuk labor room shila col encek suami..dia ontway nk balik mandi..terus die pusing balik dtg hospital..encek suami jadi peneman shila..tq sayang!  bg semanggat yg x terhingga...

semua dokte n nurse kata ohhh ank 1st! comform bersalin ptg! tgk2! 1 jam je dlm labour room..;)

alhamdulillah..hari ini hari ke 13 shila bergelar mummy kepada si kecik Husna Safiya Binti Hazrin..
13 hari jugaklah shila berpantang..

bby shila 2.75kg tp skrg da 3kg.. ;)

to all yg bakal jd ibu, bile ada suami di sisi di saat kite menanggung kesakitan..suamilah pembakar semanggat..suamilah penguat ketika si isteri sedang bertarung nyawa..sbb bila suami ada di sisi dlm labour room suami bole gosok2kn belakang mean pinggang..hai x kn nk suruh nurse pulak..hehe...

tp yg lawaknya, pas shila selamt bersalin,nurse2 kata..awk kene minta maaf ngn suami nti..shila tanya nape?

die org cite td awk marah suami "abg,tolaklah kepala ayg" hahahahaha

nti shila update lagi..hai kalo betul shila ikut due baby 1st ramadhan lahir means time raya shila dlm pantang! ohhhhh tidak! tp ni awal 3 minggu means lagi 2 hari nk raya shila dah abis pantang! yeahhhhhhh...heeeeee


  

5 comments:

Mama-ILuvU berkata...

Salam. Tahniah dpt baby ;-) jemput dtg ke blog saya. Byk info on breastfeeding. Saya seorang ibu menyusukan bayi.

Mama-iloveu.blogspot.com

Gadis Kampung berkata...

tahniah dah dapat baby..salam perkenalan dari GK...

i n n z c h u b b y berkata...

congrats, shila...

dah lama inn tak singgah kat belog shila ni...

selamat berpantang...

take care!

p.s: sedap nama baby shila...

wawan berkata...

Congratz Shilaaa Selamat berpantang =)

izfanora berkata...

tahniah.. selamat berpantang.. :)